11714262_1682328425329403_1699894025_n

Sinovi Bezgrješnog Začeća (CFIC)

Družba Sinova Bezgrješnog Začeća je redovnička zajednica papinskog prava, koju je osnovao Luigi Maria Monti. Njezini članovi nastoje postići savršenu ljubav po polaganju evanđeoskih savjeta, u slobodi nasljedujući Krista siromašnog, čistog i poslušnog, kako bi izbliza ljudima svjedočili ljubav. Oni se prema karizmi svoga utemeljitelja posvećuju skrbi za bolesne i odgoju siromašne i napuštene mladeži kojoj je potrebna pomoć. Družba je sastavljena od redovnika laika i redovnika svećenika kako bi u potpunosti ostvarila svoje specifično poslanje. Članovi žive zajedno po istom pravilu s jednakim pravima i dužnostima, a nazivaju se braćom. Bolničko i odgojno poslanje uključuje široki izbor zadataka kojima je isključivi cilj ljubav. Njihova raznolikost ne smije utjecati na jedinstvo duha u zajednici.

379936_2461249364864_292596141_n

Bezgrješna Djevica je majka i zaštitnica Družbe. Sinovska Marijanska duhovnost vodi braću u produbljivanju poznavanja Majke Božje i njezinih privilegija s ciljem nasljedovanja njezinih vrlina i promicanja štovanja. Braću vodi obiteljski duh, a odražava se u jednostavnosti odnosa unutar zajednice, u srdačnoj dobroti prema onima kojima služe i u svim ljudskim odnosima. (iz Konstitucija, 1,3,5-7). Duh Sveti nadahnuo je po majčinskom posredovanju Bezgrješne Djevice Marije, Luigiju Mariji Montiju karizmu ljubavi za služenje patnicima i mladeži u potrebi. U njemu je oblikovao srce oca, sluge i odgojitelja, spremnog na potpuno sebedarje: “Obećao sam Bogu da ću mu služiti kao što su mu služili sveci.“ Bezgrješna Djevica je vodila oca Montija u apostolatu s bolesnicima i mladima, i svojim zagovorom je bila uz njega u trenucima najvećih poteškoća. Bezgrješna je s nama i nastavlja svoje poslanje kao Majka Crkve i naše Družbe. S ljubavlju i sinovskim povjerenjem uzdamo se u nju, poniznu službenicu Gospodnju, kako bismo Božjem narodu bili svjedoci beskonačne ljubavi njegova Sina i suradnici Očevi. Otac Monti je povjerio našu Družbu posebnoj zaštiti Bezgrješne Majke i Svetog Josipa,  izabranim zaštitnicima, te svetim bolničarima i odgojiteljima: Ivanu od Boga, Camillu de Lellis, Vinku Paulskom, Jeronimu Emilianiju, Filipu Neriju. Otac Monti nam je prenio stil života i apostolskog djelovanja nadahnut ljubavlju Krista, spasitelja čovjeka. U Evanđelju nalazimo nekoliko obilježja Isusovog djelovanja: potpuni prinos samog sebe Ocu, stav služenja, opredijeljenost za malene i siromašne, skrb u liječenju bolesnih i patnika, navještaj blaženstava, molitva za jedinstvo i zajedništvo.
Prema karitativnom duhu naše Družbe i karizmi oca Montija, posvećujemo se radu s bolesnicima i potrebitim mladima, radu u općim i specijaliziranim bolnicama, domovima zdravlja, strukovnim školama, domovima za osobe s invaliditetom, starijim osobama, siročadi, napuštenima ili onima s teškoćama, kao i drugim oblicima koje nameću potrebe onih s kojima radimo. Vjerujemo u zdravu tradiciju Družbe, tj. življenje i prenošenje: marijanske pobožnosti i njezinog izričaja; obiteljskog duha i gostoljubivosti; jednakosti u pravima i dužnostima braće laika i braće svećenika; jednakog dostojanstva svih apostolskih aktivnosti koje izražavaju karizmu; bratskih odnosa s braćom na vlasti, izraženih u učinkovitoj suradnji; razumijevanja i poštovanja; stručnosti i poniznosti u karitativnom služenju; požrtvovnosti i u fizičkom radu; suradnji s laicima. (Norme, 3-6, 8-9)

Službeni početak utemeljenja zajednice u Kutini je 1. svibanj 2010., a prvi redovnici su o. Mariano Passerini i brat Franco Baggia. Od 24. veljače 2011. na mjesto brata Franca došao je o. Alphonse Mevoh koji je djelovao do 2013. godine. U 2015. godini umjesto o.Alphonse dolazi brat Jerouz Hayohay, a potom i prvi brat Hrvat nakon brata Bonifacija Pavletića, Krunoslav Crkvenac rodom iz Daruvara. Područja djelovanja ove Družbe je obrazovno i socijalno. U tijeku je rad na dobivanju dopusnice za otvaranje fakulteta u Sisku i prikupljanje dokumenata za gradnju Doma za dnevnu njegu starijih osoba i s ciljem istraživanja Alzheimerove bolesti u Kutini. Redovnici Sinovi Bezgrješne mnogo truda ulažu u širenju svetosti svoga subrata, a našeg sugrađanina Ivana Bonifacija Pavletić koji je 1.12.2014. proglašen Slugom Božjim. Hrvatski naziv je doslovni prijevod izvornog talijanskog naziva Družbe (Congregazione dell’immacolata concezione). Zbog duljine, na pečatu je naziv skraćen i uglavnom se koristi naziv Družba Sinova Bezgrješne.

10427253_10205141322826487_413993988952777446_n

Kuća brata Ivana Bonifacija Pavletića , Crkvena 64  , 44 320 Kutina

Kontakt osoba: o. Mariano Passerini

Telefon: 044/ 683-273, 099/ 861-6954

E-mail: maripass87@gmail.com

Više o Družbi možete pročitati na talijanskoj web stranici: