Ekologija duše i prostora, bila je tema  tribine jučer poslijepodne održane prije nedjeljne večernje mise u kutinskoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne. Gošća i predavačica Branka Šeparović svojim novinarskim autoritetom i blisko pristupačna javnosti, na aktualnu temu  ispunila je znatiželjnom publikom, kako je sama rekla – kulturnom baštinom zadivljujući prostor kasnoga baroka.  Tribinu su organizirali Ogranak Hrvatska žena, Župni ured i Ogranak Matice našega grada. U ime inicijatora tribinu je otvorila Josipa Klopček, predsjednica Ogranka Hrvatska žena, podsjetivši na dva desetljeća kako ta udruga organizira uz svoj program primjerena predavanja s vrlo poznatim autorima. Dakako, Branka Šeparović spada među njih. Osjetilo se to i iz publike s pitanjem – može li se očekivati repriza njezine poznate autorske TV emisije Škrinja.

Njezina osobitost je  u jednostavnosti i prepoznatljivost prenošenja svog iskustveno stečenog  znanja, ali i poruka onih kojima je ekologija bliska sve do poruke,  danas sveca,  Ivana Pavla II.: EKOLOŠKA KRIZA JE PONAJPRIJE KRIZA MORALA I ZBILJSKI PRIJEZIR SPRAM ČOVJEKA.

Jednostavnošću od služenja vrijednostima zdravoga života čovjeka prema čovjeku do prehrane i čuvanja prirodnih i kulturnih rariteta posebno u našoj zemlji, izazvala je neobičnu pozornost. Iznijela je u  ime materijalnog profita nedopustivo loše primjere razvijenoga svijeta. Uobičajeno kod Branke Šeparović nije nedostajalo kritičkih riječi, posebno uz naš ne samo turistički već prije svega povijesno-umjetnički biser  grad Dubrovnik. Nedavno snimanje uz kulise posvećene Robinu Hoodu za nekoliko jeftinih kuna nazvala je kulturocidom. S razlogom osvrnula se i na moslavačko područje, posebno Park prirode Lonjsko polje, koji bi biološki trebao biti čuvar izvornosti, a nikako izazov za turističku invaziju, već  za poduku ciljano zainteresiranih. Za mlade pak treba biti odgojna zorna slika  suglasja s prirodom. Te rečenice podijelila je uz primljeno likovno djelo na temu Lonjskog polja Želimira Šiška, a  koje  je autor za ovaj susret donirao Ogranku Hrvatska žena.